Sverige har inget socialistiskt parti...

Tvivel förmörkar min annars så klara himmel... jag har ju länge funderat om jag ligger mer åt anarkist- eller kommunisthållet, men i vilket fall stött Vänsterpariet. Jag är inte lika säker längre... Vänsterpartiet må göra många bra grejer, och jag håller med dem i de flesta sakfrågor, men de är inte socialister. Jag har hela tiden vetat att man inte kunde begära att Sverige skulle ha ett kommunistiskt parti, men jag har vid närmre studium kommit fram till att vi inte ens har ett socialistiskt. Vänsterpartiet må slåss för socialistiska ideal, men deras ekonomiska politik är faktiskt socialfascistisk(vilket råkar vara vad deras utbrytargrupp KFML(r) brukade kalla S för). Men då kan man ju tänka "Jaha, och vad fan betyder det?". Jo, så här är det:
   Socialismen bygger ju på egalitarism precis som anarkismen, libertarianismen och till viss grad socialliberalismen. Egalitarism är enligt Wikipedia: "en politisk doktrin som menar att alla människor ska behandlas som likar från födseln". Detta stämmer inte överens med idén att man skulle utvidga makten hos en stat som bygger på representation, vars representativa karaktär i sig själv är diskutabel. Detta är den stat som i socialistisk terminologi heter "borgarstaten". Det hörs ju tydligt på namnet att den inte är socialistisk. En socialist vill i stället sträva mot upprättandet av "arbetarstaten" eller "proletariatets diktatur" som det heter i kommunistisk terminologi. Detta är en stat där folket styr, inte företagare, politiker och diverse andra "representanter".
   Var man går därifrån beror på vem man är. En marknads-socialist låter sedan den fria marknadens nycker samspela med arbetarstatens beslut, medan en råds-socialist låter det flyta på som förut, fast utan företagsägare, och i stället olika fackföreningar som tillsammans utgör företagens styrelser, medan en kommunist försöker göra sig av med även denna stat så fort som möjligt. SAP var marknads-socialister en gång i tiden, även om de nu är socialliberaler, medan Vp i princip alltid har varit socialfascister bortsett från en del av VPK-eran då de ibland gränsade till vanlig hederlig fascism.
   Med socialfascism menar jag en form av fascism där man försöker föra med lite socialistiska ideal i konceptet. Några exempel på detta är Sovjet, Kina och Kuba. Man måste dock minnas att förhållandet mellan fascism och socialism i en socialfascistisk gren kan variera väldigt mycket. Jag anser att Vp:s sociala politik är den mest anti-fascistiska i Sverige, dock är deras ekonomiska bland de mest fascistiska, även om de har goda avsikter. Sätt detta i kontrast till Sovjet och Kina, där socialismen övermannade fascismen endast i retoriken. Självklart hade de socialistiska drag. I Sovjet var ju läskunnigheten stor, och i Kina har arbetet för ökad jämställdhet länge varit högt prioriterat, men allt sådant är bara försök till att passera som socialister, medan Vp ju bara har glömt bort vad socialism innebar rent ekonomiskt i all den sociala kamp som självklart också är viktig och som är huvudanledningen till att jag stödjer dem.
   Jag vill inte framstå som en sekterist som klagar på alla andra på vänsterkanten och bara vill ha "my way or the highway". Jag stöder Vp i den parlamentariska grenen av politiken, vilken jag hyser stora förhoppningar för även om ingen av dem kan uppfyllas med den rådande synen på staten. Jag är bl.a. medlem i Ung Vänster av just denna anledning, jag vill ha en roll där jag senare kan påverka partiet, eftersom det är det enda parti som faktiskt vill vara socialistiskt. Det är det enda parti som inte tycker att Stalins tolkning är den enda rätta(Socialdemokraterna heter inte som de gör för att det är en riktig ideologi, utan för att idioterna tror att proletariatets diktatur är en riktig  diktatur och vill ta avständ från denna), och det enda ideologiska parti som vill legalisera piratkopiering och har motsatt sig FRA redan från början(med ideologisk vill jag utesluta ekologister och piratister). Med andra ord ville jag med denna text inte avskräcka er från att rösta på Vp, eftersom de ändå är det mest socialistiska parti vi har i Sverige, utan ville bara väcka tankar bland er andra vänsterpartister(och socialister et.c.), och kanske få en och annan socialdemokrat att inse att de på vissa sätt står till höger om Moddarna.

Jag har en känsla av att ni läsare gärna skulle vilja höra om något annat än teoretisk socialism, så om ni har något ämne som ni vill att jag ska ta upp på bloggen, antingen pga att ni tror att jag vet mer än er om det, eller bara för att ni vill höra min syn på saken, lämna gärna en kommentar. Det får ni givetvis göra annars också.

Kommentarer
Postat av: David

Intressant och läsvärt, du har verkligen kollat upp vissa begrepp ordentligt.



Det jag däremot vänder mig mot är att du kallar vissa partier, miljöpartiet och piratpartiet, för oideologiska. Miljöpartiet trycker hårt på sin gröna ideologi, och piratpartiet har en kanske inte särskilt klart definierad, men väldigt påtaglig, ideologi i sitt konsekventa motstånd mot övervakning och avdemokratisering.



Snälla kom inte nu och säg något om att det inte kan komma några nya ideolgier eftersom alla redan var uppfunna på 1800-talet. Feminism, transhumanism och andra moderna påfund räknas visst som ideologier. Och flera av dem kan faktiskt vara kompatibla utan några som helst problem.

2008-11-17 @ 22:16:21
Postat av: DaBuz

Jag erkänner att begreppet är en förenkling, jag ville bara hålla de som undvek från höger-vänster och upp-ner skalan borta ur resonemanget utan att ljuga(vilket jag skulle ha gjort om jag inte påpekat att det fanns andra som också var med i början och i vissa fall långt före). Visst, ekologism och feminism är ideologier, men med oideologiska i detta sammanhang menar jag att de själva vill distansera sig från andra ideologier, och därför bör hållas utanför mer traditionella diskussioner, såsom den kring socialismens filosofiska respektive ekonomiska grund.



Så med andra ord håller jag med dig, jag kom bara inte på något bättre ord för att beskriva det.

2008-11-17 @ 22:38:17
URL: http://dabuz.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0