Kommunisten nedtryckt som vanligt

Dagens, kamrater!
Idag har varit en chill dag, bortsett från fred och konlikt-lektionen, där jag förstörde min redan låga status genom ett "irriterande" uttalande. Jag hade nämligen fått nog av missanvändandet av ordet "kommunism". Det var inte när Vietnam kallades kommunistiskt, det var inte när USA sades bekämpa kommunismen, utan det var först när jämförelsen mellan den amerikanska kapitalismen och den sovjetiska kommunismen började.
   Läraren uttryckte sig så här: "I USA vill man ju gärna se sig som "the land of the free", frihetens land och man pratar mycket om individens frihet..." sedan raljerade han om hur skolan ser ut där, fram tills "kommunistiska" Sovjet lades fram: "till skillnad från kommunismen, där kollektivet värderades mycket högre än individens frihet, eller där ärligt talat, individuell frihet inte ens fanns.".
   Nu kan ni kanske förstå att jag blev rätt lack. Dessutom hade under tiden en lågmäld konversation förts mellan mig och en annan, där jag pekades ut för att stå för Sovjetiska ideal. Då räckte jag upp handen och sa: "Men nu måste man minnas skillnaden mellan teoretisk och praktiserad kommunism. Det som hände i Sovjet var ju knappast kommunism, just med tanke på friheten, för, för att citera Marx, "Under kommunismen är det den enskildes frihet som skall leda till allas vår frihet" vilket han satte i kontrast till kapitalismen. Det ni (en elev hade hakat på läraren och pratat om hur västvärlden hatar kommunismen) pratar om heter Bolshevism, fascism eller auktoritär socialism."
   Detta förargade hela klassen och jag tystades ner på grund av att jag "undvek från ämnet" genom att peka på den grundläggande felaktigheten i resonemanget. Säger man att det var den sovjetiska modellen förstår jag, men det hade inte någon ideologisk grund egentligen. Läraren svarade med att de kallade sig för kommunister varefter jag svarade med att då jag inte drar upp korståg som exempel på kristendom eller DDR som exempel på demokrati, verkar det inte riktigt rimligt att Bolshevism blir exemplet för kommunismen. Detta förvärrade bara stämningen och jag bestämde mig för att inte säga något mer den lektionen.

Jag tröstade mig med att gå hem och läsa ett par inlägg på en blogg av en väldigt påläst mutualist, vilket är en slags avfälling från anarkismen. Något som är väldigt intressant är hur ofta han citerar Marx, vilket självklart gläder mig. Här är bloggen om ni vill läsa den: http://mutualism.blogg.se/

Om ni vill ha ett exakt citat från manifestet i samma anda kommer här ett exakt citat: "I stället för det gamla borgerliga samhället med dess klasser och klassmotsättningar framträder en sammanslutning, vari envars fria utveckling är förutsättningen för allas fria utveckling." Taget från stycket under hans uppradning av möjliga steg under proletariatets diktatur.

På tal om det, skulle jag bara vilja berätta om ett av "The Locos" uttryck i ett av sina låtar: "Dictadura electoral" vilket så väl uttrycker min syn på parlamentarismen. Det betyder direktöversatt ungefär "valbar diktatur". På spanska är formuleringen underbar! :P

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0